CHCI DAROVAT

Děti zachránci

Příběhy dětských hrdinů

Do nominací na Cenu Michala Velíška veřejnost pravidelně posílá i příběhy dětí, které se nečekaně ocitly v roli zachránců. Vesměs se jedná o školáky základní školy. Třikrát se děti dokonce staly laureáty tohoto morálního ocenění. Byli to v roce 2007 Roman Ferenci (14 let), v roce 2011 Martin Spiridonov (12 let) a v roce 2014 Petr Vejvoda (16 let, in memoriam). Rozhodnost, pohotovost, připravenost a statečnost všech nominovaných dětských hrdinů jsou rozhodně příkladem nejen pro jejich vrstevníky.

Za 18 ročníků Ceny jsme se dozvěděli o 141 různých příbězích dětského hrdinství, které prokázalo 178 dětí. Nejmladšímu nebyly přitom ani čtyři roky a nejstaršímu pouhých 16 let. Nejčastěji děti poskytly první pomoc, a to cizím lidem, pak rodičům či prarodičům a svým kamarádům. Statečně se též postavily ohni a vodě a zasahovaly při dopravních nehodách.

Co jejich příběhy spojuje? Velice často je to nečinnost a lhostejnost dospělých, kteří v kritických chvílích nechají za sebe jednat děti. S touto smutnou skutečností se malí zachránci vyrovnávají daleko obtížněji, než s příp. následky či rizikem při poskytování pomoci.

Nominace posílají nejčastěji rodiče dětí, ale též učitelé, starostové obcí i jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému. V řadě případů využívají učitelé základních škol pro výuku právě „Dětské příběhy“, protože svojí autentičností oslovují jejich vrstevníky silněji než činy dospělých či filmových hrdinů.

Od roku 2014 výbor Ceny Michala Velíška zve všechny nominované děti do 15 let na slavnostní zakončení ročníku do Prahy, aniž by se jejich příběhy dostaly podle statutu Ceny až do finále. Chce tak společně s MŠMT upozornit veřejnost a média na dětské odhodlání a rozhodnost v kritických chvílích. Všechny nominované děti, na které máme kontakty, a jejichž rodiče souhlasí s účastí, obdrží na slavnosti od Nadace ADRA pamětní listy s drobnými dárky od MŠMT, partnerů a sponzorů.

Děkujeme nominovaným dětem za jejich statečnost a smysl pro dobro. Děkujeme též všem, kdo nám zasílají jejich příběhy. Bez toho by poslání Ceny Michala Velíška nebylo zcela naplněno a naše víra v lepší budoucnost by byla o hodně slabší.

Stručné popisy činů dětí zaslané do Ceny Michala Velíška

Rok 2023 - 18.ročník

? (? let), Orlickoústecko
Otec dvou malých dětí musel v dubnu 2023 odejít nakrátko z domova, a proto požádal příbuzného, aby děti během této chvíle pohlídal. Dopadlo to ale přesně naopak, protože se muži udělalo nečekaně zle. Dívenka nezpanikařila a zavolala tísňovou linku. Naprosto přesně dispečerovi nadiktovala adresu bydliště a patro bytu, uvedla, že doma je jen její mladší bráška, a popsala zdravotní problémy strýce. Podle rad z telefonu sledovala, jestli se mu zvedá hrudník, mluvila na něj, aby zjistila, jestli je při vědomí, a dávala mu obklad na čelo. Po celou dobu byla naprosto racionální, třebaže měla strach, aby nebyl průšvih z toho, že zavolala na tísňovou linku. Strýce záchranáři, který dostal epileptický záchvat, odvezli do nemocnice a malé zachránkyni vyslovili veliké uznání.

Eliška (9 let), Blanensko
Malá školačka pohotově zareagovala, když se v březnu 2023 udělalo mamince doma nečekaně zle. Ta si nejdříve stěžovala na bolesti hlavy a pak zkolabovala. Eliška zavolala tísňovou linku, perfektně popsala zdravotní problémy maminky, uvedla adresu bydliště a pečlivě dodržovala vše, co jí radila dispečerka. V nemocnici se prokázalo podezření záchranářů, že jde o mozkovou mrtvici. Eliška tak zachránila mamince život.

David K. (11 let) Třeboňsko
O prázdninách byl malý David s tatínkem u rybníka. Všimnul si dospělého plavce, který se náhle začal topit. Pravděpodobně šlo o zdravotní indispozici. Drobný školák na nic nečekal. Skočil do vody, doplaval k muži a držel jeho bezvládné tělo nad hladinou, než se dovolal pomoci. Záchranáři ocenili jeho odvahu.

Zdeněk Š. (11 let), Tomáš B. (13 let) a Petr D. (14 let), Královéhradecko
Trojice malých rybářů bleskurychle zareagovala na křik mladé ženy, která se v květnu 2023 topila přímo pod jezem. Chtěla z řeky vytáhnout svého velkého psa a přitom do ní sama spadla. Zranila se na hlavě, ale podařilo se jí zachytit o kamennou zídku. Dostat psa i sebe na břeh už však nedokázala. Zídka byla vysoká, a proto i školáci neměli šanci jí sami pomoci. Zavolali tísňovou linku a oslovili kolemjedoucího cyklistu, který jim ochotně pomohl. Teprve potom dojeli k místu nehody všechny složky IZS. Vše dobře dopadlo. Kluci se svým činem nikde nechlubili.

Jan N. (13 let) a Daniel K. (14 let), Olomoucko
Kamarádi Dan, Honza a Martin si v říjnu 2022 hráli v areálu staré cihelny. Při stavbě bunkru ale nečekaně Martin spadl do odkryté čtyřmetrové hluboké jímky z poloviny naplněné vodou. Dan s Honzou nezpanikařili. Zavolali tísňovou linku, hasiče podrobně navigovali a Martinovi, který musel ve vodě plavat, hodili větve, aby se lépe udržel nad hladinou, než přijede záchrana.

Kateřina H. (14 let), Praha
Kamarádky Katka a Agáta, byly v květnu 2023 venku na procházce. Když už se chystaly jít domů, Agátě, diabetičce, se udělalo nečekaně špatně. Dostala hypoglykemický záchvat. Káťa jí proto duchapřítomně začala podávat slazený nápoj a utěšovala ji. V té době už měla být doma a obávala se, že jí doma neuvěří, že se něco takového stalo. Přesto zůstala s Agátou a dovedla ji k ní domů.

Eliška P. (14 let), Chrudimsko
V důsledku velkých veder v červenci 2023 zkolaboval na ulici senior. Mezi přihlížejícími byla i Eliška, která začala racionálně jednat. Všechny kolem ležícího muže odstrčila, zahájila nepřímou masáž srdce, kterou ji naučil strýc – hasič, a nechala zavolat tísňovou linku. Záchranka starého muže odvezla do nemocnice.

Adrian T. (? let), Richard T. (? let) a Jan K. (? let), Přerovsko
Čtyři kamarádi se vydali v dubnu 2023 na kolech do lesa. Při jízdě ve volném terénu měl však Šimon (xx let) vážnou nehodu. Při pádu z kola narazil ve vysoké rychlosti do stromu a ošklivě se zranil. Chlapci nezaváhali a pohotově zavolali tísňovou linku. Neměli GPS, a tak velice podrobně popisovali, kde k úrazu došlo, a řídili se dalšími pokyny dispečerky. Záchranka je proto rychle našla. Vše dobře dopadlo.

Tomáš Š. (15 let), Mladoboleslavsko
Deváťák jel v březnu 2023 na kole na poštu pro balík, když si všimnul u kostela silně rozrušené ženy, která volala o pomoc a současně se snažila telefonovat. Školák okamžitě zastavil a podíval se, komu cizí paní volá. Zjistil, že je to tísňové volání, a začal sám komunikovat s dispečerkou. Mezitím doprovodil paní domů, kde se jejímu muži udělalo zle – nemohl dýchat. Sdělil záchrance přesnou adresu, popsal příznaky a poskytoval muži první pomoc podle pokynů dispečerky až do příjezdu sanitky. Poté odešel. Nikde nic neřekl, protože prý nic mimořádného neudělal.

Rok 2022 - 17.ročník

Jiří H., 7 let, (Trutnovsko). V zimě při procházce s maminkou a sestrou kolem vypuštěného rybníka Svět uviděl pozorný prvňáček neznámý předmět. Jak se později ukázalo, šlo o prvorepublikový nevybuchlý ruční granát. Po telefonické poradě s dědou a tatínkem chlapec zavolal policii. Ta na místo nálezu, které bylo blízko dětského hřiště, okamžitě dorazila a zajistila do příjezdu pyrotechnika. Strážníci malému Jiříkovi poděkovali a ocenili jeho všímavost.

Školák, 11 let, (Praha). Na počátku května kontaktoval žák základní školy pražskou městskou policii, že si na ulici všiml osamoceného chlapečka. Dispečerovi podal perfektně všechny informace – jeho věk, jméno, zdravotní stav a podle čísla na lampě veřejného osvětlení i místo, kde se nachází. Pak se čtyřletým klučinou čekal na příjezd strážníků. Než hlídka dorazila, objevila se matka ztraceného chlapce a odvedla si ho. Přesto na tomto místě zachránce dál setrval. Policisté školákovi poděkovali za bezchybné nahlášení hledané osoby a příkladné chování oznamovatele. (Rodiče malého zachránce si nepřáli synovu publicitu, a proto pozvání na slavnost nepřijali.)

Tobiáš a Matěj H., 9 a 12 let, (Brno-venkov). V domku v centru malého města bydleli prarodiče společně se synem, snachou a dvěma vnuky. Loňského října večer k nim nečekaně vtrhnul jejich zeť. V rukou měl sekeru a páčidlo a naprosto bezdůvodně napadl všechny přítomné. Nejprve poranil na hlavě Matěje, staršího ze svých synovců, pak svou zuřivost obrátil na čtyři dospělé. Těm způsobil řadu zranění sečného, bodného a řezného charakteru. Okamžitě bylo všude plno krve. Od nejhoršího zachránil rodinu právě Matěj, který vyběhl z domu pro pomoc. Navíc v útěku ohleduplně pomáhal svému mladšímu bráškovi Tobiášovi, který unikl pozornosti násilníka. Dětem ale dospělí kolemjdoucí odmítli jakkoliv pomoci. Oba chlapci našli pomoc v nedaleké hospodě, odkud zavolali policii. Zatímco policisté ještě na místě zadrželi nebezpečného muže, záchranáři ošetřovali zraněné, z toho pět těžce. Díky statečnosti malých školáků, kteří v kritické situaci prokázali velikou pohotovost, jejich nejbližší přežili. Trestní stíhání bylo zastaveno, protože obviněný nebyl v době činu pro nepříčetnost trestně odpovědný.

Martin H., 14 let, (Prostějovsko). Na konci března se školák vracel domů od zubaře, když uviděl na ulici před rodinnými domy ležet staršího muže. Silně krvácel z ran na krku. Chlapec nezaváhal ani okamžik. Zavolal tísňovou linku a podle pokynů dispečera začal těžce zraněnému muži poskytovat první pomoc. Třebaže bylo všude plno krve, nikdo z kolemjdoucích Martinovi nenabídl jakoukoliv formu pomoci. Chlapec přitom netušil, že v rodině umírajícího muže došlo k obrovské tragédii a pachatel je nedaleko. Pak již na místo přijeli záchranáři a policie. Ukázalo se, že nejstarší syn zraněného muže precizně naplánoval vraždu svých nejbližších. Vojenskými noži zabil nejprve sestru, bratra a nakonec fatálně napadl i otce, který se zrovna vracel domů; nejmladší sestru ušetřil.

Rok 2021 - 16. ročník

Alice H., 5 let (Chebsko). Malá Alice byla s otcem sama doma, když nečekaně zkolaboval. Dívka nezpanikařila a zavolala mamince do zaměstnání. Tak mu svým rychlým jednáním zachránila život. Muž utrpěl mozkovou příhodu, lékaři mohli zasáhnout rychle, takže vyvázl téměř bez následků.

?, 6 let (Pardubicko). Prvňák uhasil požár od zkratu nabíječky a teprve potom zavolal rodičům i hasičům. Když přijeli hasiči k rodinnému domu, kde mělo hořet, bylo již po požáru. Malý školák svým oblečením oheň zadusil.

Kateřina, 8 let (Brněnsko). Dívenka zachránila maminku – diabetičku, která nečekaně zkolabovala o Dušičkách na liduprázdném hřbitově. Kačenka přivolala nejprve záchranku, pak otce, do příjezdu sanitky se starala o maminku a přesně plnila pokyny operátorky.

Josef J., 9 let (Strakonicko). Maminka šla na obecní úřad, a proto si její Pepíček šel hrát na nedaleké hřiště. Tam uslyšel naléhavé volání o pomoc. Když uviděl pod okny domu ležet bezvládnou ženu, na nic nečekal a rozběhl se na obecní úřad. Starostka s jeho maminkou přivolaly okamžitě záchrannou službu. Ukázalo se, že nešťastnou náhodou žena vypadla z okna. Po zhruba osmimetrovém pádu měla zlomená žebra, nohu a další pohmožděniny.

Ondřej S., 9let (Mostecko). Chlapec byl se svým dědečkem sám na zahradě. Při práci ale došlo nečekaně k úrazu muže elektrickým proudem, v důsledku čehož padl do bezvědomí. Ondřej neměl nabitou baterii v telefonu, tak okamžitě doběhl k sousedům pro záchranu. Přivolaní zdravotníci sice obnovili muži životní funkce, ale ten zůstává v umělém spánku.

Matyáš J., 10 let (Novojičínsko). Rekreanti na terase penzionu uslyšeli z nedaleké zahrady zoufalé volání o pomoc. Když tam přiběhli, uviděli v liduprázdném bazénu zmítající se dvojici. Drobný klučina se snažil vší silou udržet nad hladinou svoji topící se matku. Při koupání ji nečekaně přepadly silné svalové křeče a propadla panice. Dospělí ženu zachránili, protože ale na nic nereagovala, chlapec se stal pro ně jakýmsi „tlumočníkem“. Syn Matyáš prokázal obrovskou statečnost, protože tento záchvat žena dostala poprvé v životě, a o maminku se staral až do příjezdu záchranné služby. Nakonec vše dobře dopadlo. Maminka se po vyšetření v nemocnici dokonce vrátila do penzionu a se synem dokončila dovolenou.

?, 10 let (Jindřichohradecko). Na autobusové zastávce se dva páťáci zastali ženy, které vulgárně nadával jakýsi muž. Po jejich dotazu: „Dobrý den, paní, nepotřebujete pomoc?", muž přestal. Školáci si pak stoupli k ženě z obou stran a v klidu a bez řečí čekali, až přijede autobus, a paní do něj nastoupí. Ta následně zašla do školy, aby svým ochráncům poděkovala.

Tomáš, 11 let (Karlovarsko). Když dědeček doma zkolaboval, Tomáš okamžitě zavolal tísňovou linku a nastavil hlasitý odposlech, aby přítomný dospělý prováděl resuscitaci podle pokynů operátorky. Zatímco ostatní z rodiny čekali před domem na sanitu, chlapec dělal „spojku“ mezi nimi a operátorkou na telefonu. Přesně plnil její pokyny, aby záchrana starého muže byla co nejúčinnější. Lékaři konstatovali, že šlo o těžký infarkt, prognóza je však nadějná.

Zdenek K., 11 let (Karlovarsko). Zdenek s o rok mladším bratrem Matyášem byli sami doma. Maminka byla v práci a její přítel odběhl do blízkého obchodu. Když Maty vyšel z dětského pokoje, zaútočil na něj jejich roční kříženec pitbula. Zdenek na nic nečekal. Postavil se neohroženě psovi, jen aby bráška mohl utéct do bezpečí. Při asi pětiminutovém zápase použil vše, co mu přišlo pod ruku. Dokonce aby získal čas a mohl sám utéct, spustil proti psovi práškový hasicí přístroj. Oba vážně zranění bratři museli být letecky transportováni do nemocnice. Pes tuto událost nepřežil a oběma bratrům jizvy na rukách a nohách zůstanou trvale.

Josef H. 13 let (Novojičínsko). Pepík cestou do školy uviděl staršího muže s evidentními zdravotními problémy. Když zůstal ležet na chodníku bez známek života, školák na nic nečekal a přivolal záchranáře. Po jejich příjezdu zůstal na místě a zdravotníkům dál pomáhal. Muž, bohužel, nakonec zemřel.

Jiří Ž., 13 let (Praha). Školák se snažil zapojit do pomoci v boji proti pandemii koronaviru tím, že sám začal doma šít roušky na šicím stroji. Ty totiž nebyly v té době ještě běžně na trhu. Přinesl je do školy, aby je rozdal spolužákům, ti se mu ale vysmáli. Chlapec se tím nenechal odradit a v šití roušek pokračoval. Jeho matka o tom napsala na Facebook, protože mu tak chtěla dokázat, že existují lidé, kteří jeho snahu ocení. Měla pravdu; Jirkovi se dostalo velké podpory od tisíců lidí.

Viktorie K., 13 let (Šumpersko). Děti na letním táboře hrály hru, před níž jim vedoucí důrazně zakázali chodit k rozvodněné říčce. Když  ale Viki viděla, že její mladší kamarád neposlechl a běžel k vodě, zpozorněla. Chlapci na rozmoklém břehu najednou ujely nohy, spadl do vody a proud ho začal rychle odnášet. Dívka na nic nečekala. Bez zaváhání za ním skočila a vytáhla ho na břeh. Poté se přiznala, že i ona měla v řece namále.

Nikola M., x let (Mostecko). Dvě dívky byly na vyjížďce na koních, když jedna z koně ošklivě spadla. Nikol jednala pohotově. Zavolala tísňovou linku a řídila se radami dispečinku. Mezitím zjišťovala polohu, kde se přesně nachází. Telefonovala též majitelům koní, aby za nimi přijeli, a pak šla naproti záchranářům. Mladá jezdkyně měla akutní břišní krvácení a těžce zraněná játra. Nebýt statečné a rozhodné Nikol, kamarádka by zemřela.

Dětské příběhy nominované na Cenu Michala Velíška 2006 - 2020 zde

Fotogalerii Ceny Michala Velíška najdete zde

© Nadace ADRA. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém MultiCMS | Grafika grafikvacek.cz